1) Yukarıdaki paragraftan hareketle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A-) Aklı olmayanın dini sorumluğu da yoktur B-) Yaratılan bütün varlıkların belli bir sorumluluğu vardır C-) Canlılar arasında en ahlaklı varlıklar, insanlardır D-) Akıl düzeyleri, iyi insan olmak için önemli bir etkendir.
…………… doğru ile yanlışı ayırt edebilme kabiliyetidir. Kur’an ergenlik çağına giren yani doruyla yanlışı ayırabilen her insana ……………….. yüklemiştir. Allah, bilgiye ve bilgili olmaya önem vermiş, bir düşünceye, inanışa körü körüne bağlanmaya yani …………….. karşı çıkmıştır.
2) Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir? A) Akıl- irade- bağnazlık B) Akıl- sorumluluk- taassub C) Sorumluluk- taassub- akıl D) Akıl- taassub- sorumluluk
" Aklı olmayanın dini sorumlulukları yoktur” Hadisi Şerif
3) Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu ifadeyle örtüşür. A)Akıllı hareket etmemiz gerekmektedir. B)Akli dengesi yerinde olmayan davranışlarından sorumlu değildir. C)Akıllı olan herkes aynı zamanda dindardır. D)Akıllı olan insanın başka hiç bir şeye ihtiyacı yoktur.
Yüce Allah insanı en güzel şekilde yaratmıştır. İnsan aklıyla düşünerek hareket eder. Ancak yanlış davranışlarda da bulunabilir. Böyle durumlarda hatasının farkına varıp özür dilemesi gerekir. Bu durum insanı küçük düşürmez.
8) Bu bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? A) İnsan kusursuz bir varlık değildir. B) Yapılan yanlışta ısrar etmemek bir erdemdir. C) Düşünerek hareket eden kişi hiç hata yapmaz D) Özür dilemek, yapılan hatadan dolayı karşısındakinin gönlünü almaktır.
insan; düşünen, araştıran, sorgulayan bir varlıktır. Kendisinin, ailesinin, canlı ve cansız varlıkların nasıl meydana geldiğini merak eder. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmak ister.”
9) Bu durum aşağıdakilerden hangisini doğrulamaktadır? A)İnsanın akıllı bir varlık olduğunu B) İnsanın yaratıcılık özelliğini C)Kâinatta düzenli işleyen bir dengenin olduğunu D) İnsanın kâinatta olup biten her şeyi bildiğini Kuran’da Akıl ve Bilgi