1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?
A) Saatlerce seni bekledim; ama gelmedin. B) Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu. C) Bazı iyi başlangıçları kötü sonlar bekler. D) Hava günlük güneşlikken birden yağmur yağmaya başladı.
2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kara” sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?
A) Kara gözleri herkes büyülüyordu. B) O kazadan sonra, kara günler birbirini kovaladı. C) Kara bulutlar insanın canını sıkıyor. D) Yeryüzünde karalar, denizlere oranla daha azdır.
3- Aşağıdaki cümlelerin hangisi “ Uzaktan davulun sesi hoş gelir” atasözünün anlamıyla doğrudan ilgili değildir?
6- Aşağıdakilerden hangisi öge dizilişine göre farklıdır?
7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil vardır? A) Onlarla olan arkadaşlığımı tamamen kesiyorum. B) Elbiselerini odaya gelişigüzel atıvermişti. C) Bana lütfen bu şekilde bakma. D) Yukarı çıktığında babaannene de uğra.
8- Aşağıdaki cümlelerin hangisi yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır?
A) Ufak tefek sıkıntılar için endişe duymayın. B) Vaktiyle bu şehirde tren miren yoktu. C) Zaman zaman insan kendini kötü hissedebilir. D) Suyu içerken elleri tir tir titriyordu.
10- “Bahçe kapısının gıcırtısı, beni çok rahatsız ediyordu.” cümlesinin öğeleri, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir? A) Özne - belirtili nesne - zarf tümleci- yüklem B) Zarf tümleci - özne - dolaylı tümleç - yüklem C) Belirtili nesne - özne - zarf tümleç - yüklem D) Dolaylı tümleç - özne - belirtili nesne – yüklem